Бивши военнослужещи  от  поделенията в Марино поле ще сложат основите

...
Бивши военнослужещи  от  поделенията в Марино поле ще сложат основите
Коментари Харесай

В Карлово вдигат паметник на българския ракетчик

Бивши военнослужещи  от  поделенията в Марино поле ще сложат основите на монумент на българския ракетчик. Първата копка ще бъде направена през днешния ден в 11 часа с гала. В ритуала ще вземат участие  духовият оркестър и почетна рота от 61-ва Стрямска бригада в Карлово, сподели  о. з. м-р Стефан Груев, секретар на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса.

Изграждането на този монумент се  приготвя от някогашните ракетчици от поделенията в Марино и членовете на организация „ Васил Левски ”  в продължение на близо едно десетилетие. А за днешната гала са поканени министърът на защитата и представители на ведомството,  управлението на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, локалната власт в Карлово, както и офицери, сержанти и бойци, служили в 56-а Ракетна бригада и 129-та Подвижна ракетно-техническа база в Марино поле.

Монументът ще бъде в градинката на улица „ Тодор Каблешков ”. Той ще е висок към 4,5 м. Паметникът ще изобразява ракета, сложена на четирираменна железобетонна структура. 

Изграждането на паметника стартира със средства, събрани от дарения. Кампанията започва малко откакто бе взето решение за монумента.  В нея се включиха главно някогашните офицери, сержанти и бойци, служили в 56-та Ракетна бригада и 129-та  Подвижна ракетно-техническа  база в Марино поле, както и спонсори от Карлово и страната. Най-голямото подаяние от някогашните ракетчици в размер на 1000 лева  е от ген. Ангел Марин, вицепрезидент на Република България в продължение на два мандата. Той е служил  като офицер  9 година в 129-а Подвижна ракетно-техническа база в Марино поле.

Изготвянето на план на паметника бе подкрепено от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов със сума от 5000 лв.. За идеята Гергов бе привлечен  от  Пламен Славов, национален представител   в 42-рото   Народно заседание, който е служил  като боец в 56-а Ракетна бригада.

Инициаторите чакат да получат финансова поддръжка и от Министерството на защитата.

Двете ракетни поделения в Марино поле са мощният боен щит на България от 1961 година до 1998 година В 56-а Ракетна бригада и 129-та Подвижна ракетно-техническа база се е правила подготовка за изстрелване на оперативно-тактическа ракета с нуклеарна бойна глава. Ракетите са имали обхват на деяние най-малко 300 км и могли да реализират цели в Егейско море и Босфора, напомня о. з. м-р Стефан Груев.

Подготовката на военнослужещите е включвала и действителен пуск на ракета  на полигона Капустин яр в някогашния Съветски съюз. Дългите влакови композициитс техниката, офицерите, сержантите и бойците, които са взели участие в тези учения,  са пътували от Карлово до степите край Волгоград сред 10 и 14 дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР